FREINET IN ONZE SCHOOL

Freinet? Wat is dat?

Wie is Célestin Freinet?

Célestin Freinet (1896 – 1966) was een Franse leraar. Nadat hij in Nice afstudeerde als onderwijzer, ging hij in 1919 lesgeven in het Zuid-Franse dorpje Le Bar-sur-Loup. Daar kwam hij terecht in een overvolle klas met onverschillige leerlingen en erg weinig leermateriaal. Hij stelde gaandeweg vast dat de kinderen vooral geboeid waren door wat er zich buiten de klas afspeelde.

Op een dag deed hij een revolutionair voorstel aan de klasgroep: “Als we nu eens de klasdeur achter ons dichtdoen en de wereld in trekken, te beginnen hier in de buurt?” De leerlingen waren er meteen voor te vinden. Vanaf die dag trok hij met zijn leerlingen geregeld de natuur in en bezochten ze bedrijfjes in het dorp. Terug in de klas liet hij de kinderen aan de slag gaan met de ervaringen die zij buiten hadden opgedaan. En wat bleek? Door erover te praten en te schrijven, zelf op onderzoek te gaan en de wereld als leermateriaal te gebruiken, schoot de motivatie, kennis en vaardigheid van de leerlingen de hoogte in.

Freinet stelde dus vast dat het gewone klassikale onderwijs van die tijd ver afstond van wat de kinderen echt bezighield en hij was ervan overtuigd dat er in de schoolbanken veel tijd verloren ging. Maar om de individuele ontwikkeling en de leefwereld van elk kind centraal te stellen, moest het onderwijs drastisch omgevormd worden. Daarom ontwikkelde hij een aantal technieken.

De vernieuwende ideeën van Freinet werden echter niet zomaar aanvaard. Pas na de Tweede Wereldoorlog keerde het tij. In 1948 werd het L’institut Copératif de l’Ecole Modern (ICEM) opgericht, waar Freinet samen met anderen pioniers de pedagogische principes van het Freinetonderwijs verder ontwikkelde. Het ICEM doet vandaag nog altijd onderzoek, ontwikkelt leermethoden voor de Freinetscholen en geeft pedagogische publicaties uit.

Intussen wordt het Freinetonderwijs in veel landen officieel erkend en gesubsidieerd, ook in België. In Vlaanderen werken al meer dan 80 scholen volgens de Freinetmethode, en dat aantal groeit nog voortdurend aan. Een dertigtal scholen, waaronder Freinet Op Stelten, maakt deel uit van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer info: http://www.freinetbeweging.be  http://www.icem-pedagogie-freinet.or

Invarianten

 

Célestin Freinet was een veelschrijver. Er zijn ontzettend veel teksten, in verschillende versies geschreven over de visie van Freinet. De visie werd ook vooral ontwikkeld om tegen de structuur van onderwijs in de jaren ’60 in te gaan. Onze maatschappij en onderwijs evolueren natuurlijk constant. De invarianten klinken dus niet altijd bijzonder hip. Freinetscholen blijven wel de kern van deze invarianten als basis houden  van hun werking, we vertalen die enkel naar deze tijd.
En dat is in essentie wat Freinetonderwijs ook wil zijn: ‘de andere school’. Een manier van onderwijs waarin we de doelen van het GO! en de eindtermen nastreven maar dat op een ‘andere’ manier.

Je kun een vertaalde versie van de invarianten van Freinet hier terugvinden.